Asperges in bladerdeeg met brie en honing
Asperges in bladerdeeg met brie en honing. Dit moet hemels in de oren klinken voor de aspergeliefhebber. Althans dat doet het bij mij. Want ik houd van asperges. Sterker nog, als ze zo als nu vers van de Nederlandse akkers komen dan eet ik er in een aantal weken tijd zeker een paar kilo van.
Nu de witte asperges overal in overvloed verkrijgbaar zijn vind ik dat we de groene asperge zeker niet moeten vergeten. Deze doorgeschoten groene broer van de witte asperge vind ik persoonlijk veel meer smaak hebben. Hij is bovendien beter rauw te gebruiken of kan met een kortere bereidingstijd af.
Dit komt doordat de groene asperge boven de grond groeit en de witte onder de grond. Maar dat wisten jullie al lang natuurlijk. Ik ben een aantal dagen geleden voor een (nog niet nader te omschrijven super tof geweldig fotografie) project bij een aspergeboer langs geweest en heb van dichtbij mogen meemaken hoe het witte goud geoogst wordt.
Terug naar dit recept. Voor dit recept gebruik ik dus geen witte maar groene asperges. Ze lenen zich voor deze bereiding een stuk beter.
Verantwoording
Ik moet mezelf ook een beetje verantwoorden voor dit recept. Ik bedoel: bladerdeeg en honing … Producten die je niet vaak door ons gebruikt zal zien worden. Dus, hierbij mijn korte verantwoording: ze zorgen ervoor dat zelfs de aller aller grootste aspergehater (ja echt ze zijn er) asperges met smaak zal gaan eten. Echt waar. Dus eigenlijk zijn de bladerdeeg en honing een soort van smaakmakers om toch dat portie groente binnen te krijgen.
Party snack, borrelhap of bijgerecht?
Ze zien er geweldig uit, deze asperges in bladerdeeg met brie en honing, maar wat moet je er nu eigenlijk mee. Terwijl ik hier tijdens het typen van deze post geniet van dit heerlijke tussendoortje weet ik eigenlijk niet goed in welke categorie ik ze moet plaatsen? Je kunt er alle kanten mee op. Zo kan ik me voorstellen dat ze heerlijk smaken met een mooi stukje gegrilde zalm erbij en zo een avondmaaltijd vormen. Je kunt de porties ook halveren en er een chique snack van maken voor op een verjaardag of gezellige borrel. Of eet er twee als lunch? Dit recept voor asperges in bladerdeeg is multi inzetbaar.
Asperges in bladerdeeg
Dit heb je nodig
- 6 plakken bladerdeeg
- 350 gr groene asperges - zo dun mogelijk
- 200 gr roombrie
- 2 el honig
- 1 ei
- grof zeezout - naar smaak
- 1 tl chiazaad of sesamzaad - ter decoratie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat
- Haal de bladerdeegvellen los en laat ontdooien
- Snijd plakken van de brie en beleg hiermee van punt tot punt de bladerdeeg vellen
- Druk in de brie de asperges. 2 tot 3 per velletje bladerdeeg
- verdeel een beetje honing over de asperges en maat af met wat grof zeezout
- Vouw de andere punten naar elkaar toe en plak dicht. Evt met wat water
- Klop een ei los en bestrijk hiermee het bladerdeeg
- Verdeel tot slot wat van de zaadjes over de pakketjes en schuif ze in de oven
- In onze elektrische (niet hetelucht)oven hadden de pakketjes 35 minuten op 200 graden nodig om mooi te garen. Met een heteluchtoven zal het iets sneller gaan dus houd het goed in de gaten. Zodra het deeg gaat rijzen en mooi goudbruin kleurt, zijn ze klaar.
Ik heb alleen witte asperges in huis. Is dat wel mogelijk of eigenlijk niet?
Het kan wel, alleen de smaak van groene asperges vinden we er persoonlijk beter bij passen. Wil je het toch met de witte doen, kook ze dan eerst even voor en laat goed uitlekken. Ze hebben langer de tijd nodig om gaar te worden.
Groetjes, Jennifer