Banana chocolate brownies – zonder toegevoegde suiker
Ik heb weer brownies gemaakt :-p En dit recept vind ik nog beter en lekkerder dan mijn eerdere brownierecept.Ā Ik zal je uitleggen waarom! Dit verantwoorde brownie recept is speciaal voor de choco-addicts, lees snel verder als je net als ik af en toe chocolade gewoon nodig hebt.Ā
Mijn eerste browniereceptĀ maakte ik met speltmeel. Speltmeel is een hype op dit moment en ik vond het leuk om dit product eens uit te proberen, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat spelt niet veel meer is dan een graansoort, net als tarwe. Ik gebruikte standaard speltmeel, dat vrij prijzig is (vanwege de hype uiteraard) en niet eens zo Ć¼ber gezond als het lijkt.Ā Wil je speltmeel gebruiken, kies dan voor de volkoren variant, net als bij tarwe. Wij kijken altijd naar het programma Keuringsdienst van waarde, waar ze onderzoek doen naar de verhalen uit ons boodschappenmandje. Super leuk en het helpt je om goed door de mooie verhalen rond producten te kunnen prikken. Ze onderzochten ook het momenteel zo populaire speltmeel.
Maar we hadden het over mijn nieuwe brownie recept! Ik wilde een variant bedenken met amandelmeel, ook niet goedkoop, maar wel erg voedzaam. Het zijn namelijk gemalen amandelen. Het vult daardoor ook meer, waardoor je genoeg hebt aan een klein stukje. En dat heeft alleen maar voordelen.
Brownies zonder toegevoegd suiker
Deze brownies hebben een pure smaak. Eet je op dit moment nog melkchocolade, begin dan nu met afbouwen naar minder zoet. Eerst leer je de basic pure chocolade eten en vervolgens kun je door naar pure chocolade met 85% cacao, of zelfs puurder. Natuurlijk val ik op een zwak moment nog wel eens voor een stukje melkchocolade, maar in mijn basis eetpatroon gebruik ik hele pure chocolade. Ik ben eerder verzadigd en het bevat veel minder suiker. Om de brownies te zoeten gebruik ik rijpe bananen. Die proef je wel, maar ik vind het erg lekker. Ook voeg ik walnoten toe, want wat is een brownie zonder een nootje? De chunks pure chocolade zijn onmisbaar. Natuurlijk is dit brownierecept niet 100% suikervrij, want de pure chocolade en de banaan bevatten een beetje suiker. Maar het is zoveel minder dan een normaal brownierecept waar gemiddeld zo’n 200 gram suiker aan wordt toegevoegd!!
Brownies met een gezonde chocoladetopping
Om de brownies wat meer smeuĆÆgheid te geven, heb ik onze gezonde chocolademousse als topping gebruikt, een briljant idee al zeg ik het zelf :-) Het geeft de brownies precies de smeuĆÆgheid die ze nodig hebben. De houdbaarheid van deze brownies is wel beperkt, de tweede dag zijn ze al iets droger. Maak ze daarom het liefst als je visite hebt, zodat de brownies dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag worden opgegeten. Je kunt de brownies langer bewaren in de koelkast.
Banana chocolate brownies - zonder toegevoegd suiker
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 200 gr Amandelmeel
- 2 1/2 Banaan
- 3 Eieren
- 65 gr Kokosolie
- 1 tl Bakpoeder
- 1/2 tl Zeezout
- 75 gr Walnoten
- 75 gr Pure chocolade - 85%
- 25 gr Cacaopoeder
- 1/2 banaan
- 1/2 avocado
- 15 gram cacaopoeder
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Prak 2,5 banaan tot moes
- Smelt de kokosolie, vet een bakblik ermee in en kluts de rest met de eieren
- Giet dit bij de geprakte banaan en kluts het nog eens
- Doe het amandelmeel, de bakpoeder, het zeezout en 25 gram cacaopoeder in een schaal
- Hak de walnoten en de pure chocolade en doe dit in de schaal
- Giet het banaan-eimengsel erbij en kneed er een nat deeg van
- Schep het deeg in de ovenschaal, spreid het uit maar druk het niet te veel aan en bak de brownies in 35 minuten gaar in de oven
- Pureer ondertussen de 1/2 baan, de 1/2 avocado en 15 gram cacaopoeder met een staafmixer of een keukenmachine en bewaar deze mousse in de koelkast
- Laat de browniecake afkoelen, bestrijk hem met de mousse en snijd hem in kleine blokjes
- Geniet ervan!
De mijne is net uit de oven, heb het recept gevonden in jullie kookboek.
Jammer dat er niet bij staat welke maat bakvorm jullie gebruiken.
Nu is de brownie vrij dun geworden en lijkt droog terwijl ik ‘m 10 minuten korter gebakken heb op 175 graden.
Even afwachten hoe de smaak is ;)
Kun je het amandelmeel ook vervangen ? En zo ja waar door ?
Hoi Nientje,
Amandelmeel kun je het beste vervangen door een ander notenmeel. Vervangen door een meel van graan werkt niet omdat die eigenschappen erg verschillen.
Hoeveel calorieƫn zitten er in een brownie?
Maar in pure chocolade 85 % zit bij mijn weten ook suiker. Misschien vergis ik me maar volgens mij is dit recept niet suikervrij.
Oeps, ik had de tekst niet helemaal gelezen. Blijft dat de brownies dus niet suikervrij zijn. Er is al zoveel misleidende informatie te vinden op internet. Jammer.
Hoi Maya, deze brownies zijn zeker niet suikervrij. Ze bevatten alleen wel veel minder suiker dan de standaard brownies. We gebruiken banaan om de brownies te zoeten. In de titel noemen we dit recept ook ‘zonder toegevoegd suiker’. Ik ben het met je eens dat er op internet zo veel misleidende informatie te vinden is. Daar zijn wij juist erg tegen. Ik heb daar laatst nog een uitgebreid artikel over geschreven: https://www.voedzaamensnel.nl/blog/is-maple-syrup-agave-siroop-honing-kokosbloesem-suiker-gezonder/
Ja, maar dat klopt dus volgens mij niet. Bij mijn weten is er wel suiker toegevoegd in de pure chocolade 85 %. Ik weet niet welke pure chocolade jullie gebruikt hebben maar in de pure chocolade van 85 procent die ik ken is aan de overige 15 procent altijd suiker toegevoegd.
Dus dan klopt de titel van dit recept niet en is als zodanig misleidend. Deze hele discussie is eigenlijk overbodig want jullie benoemen zelf in het artikel dat er (toegevoegde) suiker zit in de pure chocolade dus ik snap niet dat je dan toch voor een titel kiest die doet voorkomen dat er geen toegevoegde suiker inzit.
Ik haak er in ieder geval op af. Je kunt trouwens prima echt brownies maken zonder toegevoegd suiker. De hele behoefte aan zoet is in een paar week af te leren. Door altijd maar zoetstoffen toe te voegen in de vorm van bananen, dadels of honing, of in dit geval suiker uit in de pure chocoladereep blijf je de behoefte aan zoet stimuleren. En dat is een aangeleerde behoefte.
Maar goed, dat moet iedereen voor zichzelf weten. Ik vind het alleen hypocriet dat je zegt tegen misleiding te zijn en er vervolgens zelf aan mee doet.
Hoi Maya,
Ik ben het met je eens. Hoewel de hoeveelheid suiker natuurlijk heel veel minder is, voegen we nog steeds suiker toe die verwerkt zit in de pure chocolade. ‘Zonder toegevoegde suiker’ kunnen we het niet noemen. Onder de noemer ‘suiker’ scharen wij geraffineerde suikers, en ook dit zit verwerkt in de chocolade die we gebruiken. Onze mening en visie over voeding is in de afgelopen twee jaar veranderd. We leren nog elke dag. Een recept als dit zou ik nu niet meer zo noemen. Ik laat het voor nu wel staan omdat ik het ook leuk vind om aan onze bezoekers te laten zien dat we open staan voor kritiek. Als ik het nu zou aanpassen dan wordt er niet begrepen waar jouw reactie over gaat.
Ik ben het overigens niet met je eens dat de behoefte aan zoet is af te leren. Het is genetisch bepaalt dat we een voorkeur hebben voor producten met een hoge energie dichtheid. Suiker is daar een mooi voorbeeld van. Dit is de reden waarom we het zo lekker vinden. We kunnen dit mechanisme wel minder actief maken. Maar altijd zal, als je suiker binnenkrijgt, het beloningscentrum in de hersenen extra geactiveerd worden.
Je schrijft dat je een recept hebt zonder toegevoegd suiker voor het maken van brownies. Zou je die met ons willen delen?
Groetjes,
Sven
Ik heb deze net gemaakt , echt heerlijk !!
Weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Het smaakt niet vies. Een echte brownie vind ik het niet, leuk idee wel! Smaakt vooral naar (wal)noten.
Was nogal veel dus heb ‘m op Facebook gezet en aangeboden om plakjes uit te delen.
Zag dit recept op FB voorkomen en heb het meteen maar uitgeprobeerd. Man, man, man, wat ontzettend lekker!!! In de categorie snoepen zonder schuldgevoel… ;-)
Lijkt me een heerlijk recept, ga ik zeker maken. Zou je deze ook kunnen invriezen? Dat mis ik wel bij de recepten, ik vraag me altijd af of je het ook kan invriezen, want als je voor 1 persoon kookt, kook je meestal voor meerdere dagen.
Een dag oud is ‘ie het lekkerst, vind ik. Invriezen gaat prima! Heb het zelf geprobeerd ;-).