Bananenbrood van havermout met pure chocolade
Het is geen geheim, ik heb chocolade behoefte. Pure chocolade behoefte. Dus toen ik dit bananenbrood maakte, besloot ik het er rijkelijk overheen te gieten. Dat was een geweldig goed idee. Dit bananenbrood van havermout, overgoten met pure chocolade, is goddelijk lekker. En hij doet het heel goed op een verjaardag, als bananencake, in kleine blokjes met een beetje roomboter ernaast.
Ik probeer regelmatig verschillende merken pure chocolade. Nu heb ik die van Swiss gebruikt, met 72% cacao. Het is een lekker dik blok, niet van die dunne plakjes. Extra lekker om je tanden in te zetten … of over dit bananenbrood te gieten. Het is het beste om het een brood te noemen, want het is niet zo zacht als een cake. Maar zoals wij hem gegeten hebben, had het meer de functie van een cake: in kleine blokjes, op een plank tijdens Sven’s verjaardag. Hij is helemaal opgegaan, dus ik ga hem binnenkort nog eens maken!
Bananenbrood van havermout of amandelmeel?
We hebben al eens eerder bananenbrood gemaakt, en dat was wel echt meer een brood ervaring. In dat recept gebruiken we geen havermout maar amandelmeel. En er gaan iets meer zoetmakertjes in: dadels en vijgen. Ook een aanrader. :-)
Vind je dit recept overigens niet zoet genoeg, dan kun je altijd een beetje honing toevoegen. Het mag dan wel een verantwoord recept zijn, als je het niet lekker vindt, dan heb je er ook niks aan.
Ik vond het in ieder geval niet nodig om het zoeter te maken, en de visite duidelijk ook niet. Het is wel zo met zoet: als je een lange tijd mindert met suiker, dan heb je vervolgens voldoende aan minder zoet. Alsof je smaakpapillen weer een stapje terug hebben gedaan. Ik hoop dat jullie ook genieten van dit recept.
Bananenbrood van havermout
Dit heb je nodig
- 150 gr havermout
- 3 eieren
- 30 gr roomboter
- 1 tl kaneel
- 1 mespuntje zout
- 3 bananen
- 75 gr walnoten - + extra voor garnering
- 200 gr pure chocolade - met 72% cacao
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de havermout, eieren, roomboter (op kamertemperatuur), kaneel en een mespuntje zout in een keukenmachine
- Pel de bananen, voeg ze toe en meng alles tot een glad en egaal beslag
- Hak de walnoten grof en schep ze door het beslag
- Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag erin
- Plaats het cakeblik in de oven, de eerste 20 minuten met een vel zilverfolie er overheen
- Verwijder de zilverfolie en bak het bananenbrood in nog eens 30 minuten gaar in de oven
- Til het brood uit het cakeblik met het bakpapier en laat even afkoelen
- Smelt ondertussen 150 gram van de pure chocolade au bain marie (kook water in de waterkoker, giet het in een schaal, leg daar een kleinere schaal in, waar je de chocoladestukjes in legt, een beetje roeren en het smelt prachtig)
- Snijd de andere 50 gram van de chocolade in grove brokken
- Haal het bananenbrood uit het bakpapier en leg het op een plank of bord
- Giet de gesmolten pure chocolade eroverheen, leg de brokken chocolade erop en voeg nog wat walnoten toe
- Snijd het bananenbrood in plakken, eenmaal afgekoeld wordt ie iets droger, snijd er dan blokjes van en serveer ze met wat boter
Vandaag heb ik het bananenbrood gemaakt. Ik heb een baksel van twee varianten gemaakt. Banaan, vijgen, walnoten, half amandelmeel/havervlokken, verder het bovenstaande recept gevolgd. Ik vind de smaak heel subtiel, erg lekker. Volgende keer gebruik ik wel iets minder sterke chocolade (nu had ik 92%).
Is er ook suikervrije chocolade die mooi uithard?
Verder prima recept. Echt heerlijk!
Klinkt kekkee…. Waar dient het bakpapier voor in het cakeblik? En heb je een normaal (groot) cakeblik genomen of een iets kleinere? Ik heb al een paar keer bananenbrood gemaakt zonder succes (niet gaar, erg compact, geen fijne textuur, heel laag gebleven in de vorm..) vandaar mijn vraag.