Blondies | cake van amandelmeel
Deze cakes van amandelmeel – we noemen ze blondies – hebben een verhaal. We maakten ze begin dit jaar en mijn broertje die toevallig langs kwam at er een stukje van en vervolgens nog een stukje, en toen nog een, en toen nog een! Hij vroeg al snel om het recept voor deze blondies die we hadden gemaakt met speltmeel als experiment.
Na wat research over spelt kwamen we er achter dat spelt helemaal niet zo bijzonder is. Het is eerder een hype waar door slimme verkopers veel geld aan wordt verdiend. In feite is spelt gewoon tarwe, maar dan met een extra hulsje om de korrel die vervolgens machinaal verwijderd moet worden. Qua voedingswaarde zijn er ook weinig verschillen. Spelt bevat wat meer gluten dan tarwe. Gluten maken brooddeeg luchtiger. Ik heb wel eens gelezen dat mensen speltbrood minder zwaar op de maag vinden vallen. De extra gluten en dus het luchtigere brood zouden daar een verklaring voor kunnen zijn. Wil je meer weten over spelt, kijk dan eens deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over spelt.
We wilden het spelt dat we gebruikt hebben voor het recept van de foto dus eigenlijk vervangen door wat anders. We zijn de keuken ingedoken en hebben de blondies opnieuw uitgevonden, maar dit keer met amandelmeel en wat kleine aanpassingen. Het maakt de blondies voedzamer, door de meel van gemalen amandelen. En door de andere ingrediënten en de volgorde van het mengen zijn ze nog luchtig geworden ook. En ja hoor, we hadden de cake van amandelmeel net afgebakken en een fotootje gedeeld via whatsapp, of hij stond alweer voor de deur: daar ging bijna heel deze cake! We konden nog net twee stukjes voor onszelf veiligstellen.
Benieuwd naar ons nieuwe boek? Klik dan hier!
Blondies | cake van amandelmeel
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 200 gr Amandelmeel
- 1 tl Bakpoeder
- 1/2 tl Zeezout
- 30 gr Gember - vers
- 4 Bananen
- 3 Eieren
- 65 gr Kokosolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de amandelmeel, bakpoeder en het zeezout in een kom
- Schil de gember en snijd het heel fijn
- Schil de bananen en prak ze tot moes in een kleine schaal
- Voeg de eieren eraan toe en kluts goed
- Smelt de kokosolie, vet het bakblik ermee in en giet de rest bij de banaan
- Voeg het bananenmengsel bij de grote kom en meng alles door elkaar
- Giet het beslag in het bakblik en bak de blondies in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin in de oven
Kan ik volkorenmeel i.p.v. amandelmeel gebruiken?
Dat kan zeker, maar dan moet je wel de verhoudingen aanpassen
Bizar verhaal over de spelt. Als je grassen met elkaar vermengd worden de chromosomen verdubbeld. Je krijgt dus een totaal ander soort product. Dat is begin jaren 80 met de hedendaagse tarwe gedaan. De tarwe van vroeger is een ander product dan de tarwe van nu. De spelt van nu is dus ook wat anders dan de tarwe van nu. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken, want het aantal chromosomen is anders. Ja, het is nog steeds een graan. Maar niet hetzelfde.
Maar omdat ze die tarwe tot een dusdanig ras hadden gemaakt dat het overal kon groeien onder elke weersomstandigheid en daarmee dus (zogenaamd) het wereldvoedselprobleem verholpen zou worden, mocht dit zonder testen de markt op.
Had men goed getest en de nieuwe tarwe bekeken dan hadden ze wel gezien dat de eigenschappen en de samenstelling verschilt. Wat het effect op de mens zou zijn is dus al helemaal niet getest. Want tarwe is tarwe, toch?
Spelt heeft de helft minder chromosomen dan tarwe. Kortom… logisch dat de commercie er op inspringt. Waar vraag naar is, komt in de supermarkt. Zo simpel is het… Of alle ingrediënten alsnog zo gezond zijn als zelfgemaakt…. nee dat natuurlijk niet ;) . Zelf maken blijft belangrijk.
Hoi Harma, bijzondere insteek over de chromosomen. Chromosomen, die onderdeel uitmaken van het DNA van elke cel, bepalen uiteindelijk de samenstelling van het product. Door een product te veredelen kun je eigenschappen combineren of juist elimineren waardoor opbrengsten verhoogd kunnen worden. Ik zie veredelen als het versnellen van de natuurlijke selectie. Je helpt als het ware de natuur een handje met het creëren van een ras dat het sterkst is. Wat jij eigenlijk zegt, is dat door het veredelen van tarwe een ras is ontstaan, die door de andere eigenschappen, niet geschikt is voor consumptie. Interessante gedachte. Concreet zou er dus een nieuwe/aangepaste stof voorkomen in het graan waar ons lichaam niet goed mee overweg kan. Ik ben benieuwd welke stof dit dan is. Heb jij een idee? Dit zou overigens toch ook niet moeilijk te testen zijn.
Hoi,Lijkt me erg lekker,
maar ik heb geen kokosolie in huis, maar de rest wel. Kan ik de olie vervangen door olijfolie of zonnebloemolie?
mvg marie-Jeanne
Is het recept met koudgeperste of ontgeurde kokosolie?
Hoi Julie,
We hebben koudgeperste vergine kokosolie gebruikt.
Groetjes, Jennifer
Ziet er goed uit maar moet er echt zoveel zout in? Ga het overigens zeker een keer bakken :-)
Hoi Henriëtte,
wij hebben een halve theelepel zeezout gebruikt en vonden hem erg lekker zo. Maar gebruik je keukenzout, dan kun je zeker de helft nemen omdat dit veel fijnere korreltjes zijn. Maar minder zout toevoegen is altijd beter, probeer het gerust uit met een snufje zout!
Groetjes, Jennifer