Brownies van zoete aardappel
Oh Yeah, deze brownies van zoete aardappel zijn de beste EVER. Het klinkt misschien raar: een brownie van zoete aardappel. Maar het vruchtvlees van een gepofte aardappel heeft de perfecte textuur voor een smeuïge brownie. En, in combinatie met dadels, genoeg zoetigheid. Suiker toevoegen is dus niet nodig bij dit brownie recept.
Voordat ik je vertel hoe je deze zalige brownies maakt, moet ik eerst iets opbiechten. Ik heb ze niet helemaal zelf bedacht. Mijn vriendin Yvonne woont in Dubai. Ooit vertrok ze naar Dubai om er een jaartje te werken. Inmiddels is ze helemaal gesetteld en heeft ze het er geweldig naar haar zin. Ze heeft ook een dochtertje die ongeveer net zo oud is als die van mij. Dus je raad het al: we wisselen geregeld foto’s en ervaringen uit. En zo stuurde ze me laatst een foto van een brownie, gemaakt van zoete aardappel.
Deliciously Ella
Ik dacht gelijk: ja natuurlijk. Zoete aardappel is zoet en smeuïg. Het perfecte ingrediënt voor een brownie. Het recept bleek afkomstig van Deliciously Ella. Een Britse foodie die niet alleen een blog heeft vol lekkere recepten voor een plant based lifestyle, maar ook boeken schrijft, een deli heeft en zelfs een eigen productenlijn op de markt heeft gebracht. En dan heet ze ook nog Ella! Ik heb haar recept opgezocht, het een klein beetje aangepast en getest. Zo heb ik de maple syrup achterwege gelaten. De dadels en zoete aardappel zijn al vrij zoet, dus ik vond het niet nodig om extra suiker toe te voegen.
Vegan brownies van zoete aardappel maken
Ella poft de aardappels in een steamer. Wij hebben de aardappels gepoft in de oven. Hoe kleiner de zoete aardappels zijn, hoe eerder ze gaar zijn.
Je kunt het beste verse dadels gebruiken, die zijn zachter en maken je brownie ook net wat smeuïger. Maar in de supermarkt vind je vaak alleen gedroogde dadels. We hebben deze brownies van zoete aardappel gemaakt met gedroogde dadels, maar dan met 15 stuks ipv 13, en het resultaat was top! Verder gebruiken we rauwe cacao, maar mocht je dat niet hebben dan kun je ook gewone cacaopoeder gebruiken. En de kokosolie kun je ook vervangen door roomboter.
Havermeel konden we gewoon in de supermarkt vinden. Is het bij jou niet te koop, dan kun je altijd havermout vermalen in een keukenmachine.
Ik heb de brownies de volgende dag meegenomen naar kantoor en ook daar vielen ze goed in de smaak! Onze Ella heeft er ook van gesmuld. Een succes dus! Eerder maakte ik brownies van amandelmeel, dat recept vind je hier.
Brownies van zoete aardappel
Dit heb je nodig
- 500 gr zoete aardappel - 3 kleine
- 13 dadels - medjool
- 100 gr amandelen
- 100 gr havermeel
- 5 el cacaopoeder - rauw
- snufje zout
- 2 tl kokosolie - gesmolten
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 200 graden
- was de zoete aardappels, droog ze af en pof ze in 40-50 minuten gaar in de oven (nu kun je even iets anders doen)
- snijd de dadels in stukjes (gebruik je gedroogde dadels, neem er dan ietsje meer, ipv 13, 15 stuks)
- schep het vruchtvlees van de gepofte aardappels uit de schil en vermaal met de dadels in een keukenmachine
- doe dit mengsel samen met de rest van de ingrediënten in een schaal en meng alles goed
- leg een vel bakpapier in een ovenschaaltje en schep hier het beslag in
- met een extra vel bakpapier kun je het mengsel goed verspreiden in de ovenschaal
- bak de brownie van zoete aardappel 45-50 minuten in de oven, laat vervolgens 10 minuten afkoelen voordat je de brownie in stukjes snijdt
Hoe pof ik de aardappels in de oven en wat is de grootte van de ovenschaal?
Hoi Henske,
Dat doe je als volgt:
– verwarm de oven voor op 200 graden
– was de zoete aardappels, droog ze af en leg ze op een ovenplaat, met een bakpapiertje eronder en schuif de bakplaat in de oven (ze hoeven niet in een ovenschaal)
– na 40-50 minuten moeten de aardappels zacht voelen als je erop drukt, soms zie je er ook een beetje sap uitlopen, nu zijn ze perfect gepoft!
Groetjes, Jennifer
Hij is in de maak! Maar ik zie nu dat ik ook 5 el kokosolie heb gebruikt…. ipv 2 tl. Ben benieuwd goed het smaakt zo. Nog niet eerder geprobeerd brownies ook deze mannier te maken.
Hoi Lizeke,
Oh, oeps! En, hoe zijn ze geworden?
Groetjes, Jennifer
Hee dit recept ken ik al
Heb al meerdere malen gemaakt zelf
En echt lekker
Groetjes van manyblessings with healty vegan food
Enig idee hoeveel kalorieen hierin zitten?
Hoi Anouk,
Helaas weet ik dat niet precies, maar is niet zozeer een slank recept. De focus ligt op het gebruik van pure producten en een snack maken die minder suiker bevat.
Groetjes, Jennifer
Ik was hier ook benieuwd naar dus heb het even gecontroleerd in een voedingsapp:
500g zoete aardappel – 430kcal
Medjoul dadels (13) – 554kcal
Amandelen 100g – 590kcal
Bio kokosolie 2tl – 117kcal
Cacao 5 el – 269kcal
Bio havermelk 100g – 349 kcal
Het is een beetje afhankelijk van de ingrediënten maar met bovenstaande ingrediënten kom je dus uit op 2308kcal voor de hele ovenschotel! 1/4 = 577 kcal.
Bedankt voor het uitrekenen. Een mooie hoeveelheid kcal. Per portie kom je dan uit op 289 kcal. En vergeet niet dat deze kcal vergezeld gaan van veel vezels, vitaminen en mineralen, goede vetten en eiwitten. De verzadiging is hierdoor erg groot.
waarvoor dient de havermelk. vind deze niet terug in recept
havermelk?
ik lees havermeel…
Hoii,
Gaan er 100g hele amandelen in, of 100g amandelmeel?
Daar ben ik ook benieuwd naar!
havermelk?
ik lees havermeel…