Gemberkoekjes met zo min mogelijk suiker
Zoet, zoeter, zoetst. Deze gemberkoekjes zijn geen van drie. Ze zijn minder zoet dan wat je van een koekje verwacht en we maken ze met een combinatie van volkorenmeel en amandelmeel. Een gemberkoekje met minder suiker, meer vezels, en meer vitaminen en mineralen.
Dus kan je ongelimiteerd deze koekjes wegwerken! Helaas, dat is niet het geval. Deze koekjes bevatten weliswaar slechts 1,2 gram suiker per koekje, calorisch gezien kun je er beter niet meer dan twee per dag van eten.
Bekijk ook eens deze gemberkoekjes van havermout en mango.
Gemberkoekjes zonder suiker
Koekjes zonder suiker is als een groene smoothie van groenten zonder fruit. Niet te doen. In het geval van de smoothie lossen we dit op door er fruit aan toe te voegen. Voor deze gemberkoekjes hebben we gekozen voor een scheutje gembersiroop. Een klein beetje maar en veel minder dan in reguliere recepten of koekjes uit de supermarkt.
Ik verbaas me nog steeds over enorme hoeveelheden suiker die gebruikt worden. Het is niet nodig. Te veel suiker is niet goed voor je lichaam. Als je went aan minder zoet eten dan vind je de koeken uit de supermarkt zó ontzettend zoet dat het gewoon niet lekker is. Wennen aan minder zoet is een proces. Van de ene op de andere dag stoppen met suiker is lastig. Als je langzaam afbouwt dan heeft je smaak de tijd om er aan te wennen. Na een paar maanden weet je niet beter.
Ella vond de gemberkoekjes trouwens ook erg lekker. Had ik niet verwacht want ze zijn best een beetje pittig. Maar hij ging er goed in. Leuk dus ook om ze als verantwoord koekje aan je kind mee te geven. De kinderkoekjes uit de winkel bevatten minstens dubbel zoveel suiker als deze koekjes.
Doe eens vriendelijke dag
Het is vandaag de internationale “Doe eens vriendelijke dag”! Een dag waarop we even aan de ander denken en een vriendelijk gebaar maken. Zoals het uitdelen van deze heerlijke zelf gebakken gemberkoekjes bijvoorbeeld :-) Gezellig hoor. Theetje erbij.
Gemberkoekjes met zo min mogelijk suiker
Dit heb je nodig
- 100 gr volkoren tarwemeel
- 75 gr amandelmeel
- 50 gr ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder - wijnsteen
- 2 tl verse gember - geraspt
- 30 ml gembersiroop
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe het tarwemeel en en de amandelmeel in een ruime kom
- Voeg het zout en de bakpoeder toe en schep goed door elkaar
- Rasp de gember totdat je twee flinke theelepels hebt en voeg toe aan het beslag
- Snijd kleine blokjes van de roomboter en voeg samen met de gembersiroop toe
- Kneed met je handen tot een mooi deeg
- Vorm er ongeveer 15 bolletjes van en druk deze plat op een bakplaat met bakpapier.
- Plaats in het midden van de oven voor 15 minuten, laat afkoelen op een rooster
- De koekjes zijn een aantal dagen te bewaren in een afgesloten trommel
Kan dit ook met boekweit en havermeel ?
kan je bij dit recept ook uitsteekvormpjes gebruiken? :)
Hoi Linda, ja dat kan zeker. Maar dan kun je de vormpjes beter vullen en lossen dan uitsteken.
Kan het ook met alleen amandelmeel? Ik eet koolhydraatbeperkt en ben gèk op gember!
Amandelmeel bindt niet dus de koekjes zullen minder stevig worden.
Kan het ook met kokosolie?
Geen probleem, ze worden er wel iets droger van
Gaat het ook met kokosolie i.p.v. roomboter? Zo ja, welke hoeveelheid moet ik dan nemen?