Geroosterde radijsjes uit de oven
Je hebt radijsjes gekocht voor in je salade. Je eet er een paar en de rest van de radijsjes blijft liggen … herkenbaar? Dan is dit recept voor radijsjes uit de oven de oplossing! Door radijsjes te roosteren in de oven worden ze zachter van smaak. Deze radijsjes uit de oven zijn lekker als gezonde snack, maar ook heerlijk in een salade. En dan eet je met zijn tweetjes een heel bosje radijsjes op. Fijn, want dan houd je geen restjes meer over. En wist je dat je het loof van de radijsjes ook kunt eten?
Als je deze radijsjes ’s avonds roostert en laat afkoelen, kun je ze de volgende dag meenemen als gezonde snack of voor door een salade. Vergeet dan niet om het loof ook te bewaren, want die gebruik je als sla.
Radijsjes hebben een scherpe smaak. Je eet ze normaal gesproken rauw, maar dan zijn ze best pittig. Door de radijsjes te roosteren worden ze minder scherp, maar ze behouden wel pit. Geroosterd in olijfolie en grove peper en zeezout smaken ze verrukkelijk. Radijsjes bevatten veel vezels, geen vet, weinig calorieën en heel veel vitamines en mineralen. Het zijn voedzame kleine rode gezondheidsbommetjes!
Wist je dat je radijsjes heel goed zelf kunt kweken? En mocht je ze per ongeluk te lang door laten groeien – dan wordt de schil erg stug en zijn ze niet meer eetbaar – dan kun je er leuke figuurtjes uit snijden. Grapje? Nee hoor: in Mexico nemen radijsjes ieder jaar de stad Oaxaca over tijdens het volkskunstfestival Noche de los Rabanos!
bron foto: National Geographic.
Recepten met radijs
Nederlandse radijsjes zijn het hele jaar verkrijgbaar. Reden te meer om eens wat vaker radijs op het menu te zetten!
Ben je op zoek naar recepten met radijs? Hieronder zie je ons lekkerste radijsrecepten, naast deze geroosterde radijsjes natuurlijk.
Salade met geroosterde radijsjes, sinaasappel en tuinkers
Salade van gerookte zalm met aspergelinten, venkel en radijs
Haringtoast met appel en radijs
Quinoasalade met rode biet en radijs
Koreaanse bibimbap
Groente spaghetti van rode biet met radijs
Geroosterde radijsjes uit de oven
Dit heb je nodig
- 1 bos radijs - met loof
- 3 el olijfolie
- grove peper - naar smaak
- zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Snijd het loof van de radijsjes en snijd ze, afhankelijk van de grootte, doormidden of door vieren
- Leg de radijses op een bakplaat of ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, hussel door elkaar
- Strooi peper en zeezout over de radijsjes en rooster ze 20 minuten in de oven, halverwege even omscheppen
- Snijd intussen het loof grof en was goed, bewaar in de koelkast voor een salade
- Laat de radijsjes afkoelen en eet ze als snack of door een salade
Opmerkelijk dat extra vergine olijfolie wordt gebruikt in de oven bij 220 graden. Ik dacht dat dit type olie niet op zo’n hoge temperatuur verhit mag worden. Geldt voor een hete luchtiger 200 graden?
Hoi Elly,
Ik heb het even nagevraagd bij Jennifer en het blijkt een foutje in het recept. Ons advies is altijd om extra vergine olijfolie koud te gebruiken en dus zeker niet in de oven te gebruiken. Ik heb het recept aangepast naar olijfolie, geraffineerd. Rijstolie is ook een goede optie.