Havermoutkoekjes recept
Pas op! Deze havermoutkoekjes zijn gevaarlijk lekker. Dit havermoutkoekjes recept is zo goed gelukt, dat ik er gewoon trots op ben :-) Vanuit het niets met maar een paar ingrediënten heb ik de knapperigste koekjes van havermout bedacht die ik ooit heb gegeten.
Gevaarlijk lekkere havermoutkoekjes
Gevaarlijk zijn deze havermoutkoekjes echt. Je blijft er van eten als je niet oppast. Hoewel ze gezoet zijn met dadels blijft er een redelijke hoeveelheid koolhydraten (suiker) in zitten die snel door je lichaam wordt opgenomen. Maar waarom dan dit recept op Voedzaam & Snel vraag je je af? Als je deze koekjes vergelijkt met de gemiddelde supermarktkoekjes, bevatten ze veel minder suiker en zijn ze minder zoet. We maken gebruik van natuurlijke ingrediënten om een lekkere smaak te verkrijgen. Dat betekent niet dat deze koekjes heel erg gezond zijn en dat je ze ongelimiteerd kunt eten. Deze havermoutkoekjes zijn wel gezonder en verantwoorder dan veel koekjes uit de supermarkt. We willen met dit recept laten zien dat het mogelijk is om zelf koekjes te maken die minder slecht voor je zijn.
Suiker is suiker
Voor dit havermoutkoekjes recept gebruiken we dadels om een zoete smaak te verkrijgen. Dadels bevatten per 100 gram 30 gram suiker. Per koekje komt dat neer op 1,2 gram. (ter vergelijking, een stroopwafel bevat ongeveer 15 gram suiker) De suiker die in dadels zit is net zo slecht voor je lichaam als tafelsuiker of andere suikers die gebruikt worden bij het maken van koekjes. Gelukkig bevatten deze koekjes per stuk weinig suiker. Dat komt doordat we weinig dadels gebruiken en omdat de koekjes klein zijn. Het mooie van dadels gebruiken als zoete smaakmaker is dat de dadels zelf naast de suiker ook hun portie vitaminen en mineralen toevoegen. Dadel bevat per 100 gram: 10 mg vitamine B6, 20 µm vitamine B11, 15 mg vitamine C. Daarnaast zijn dadels rijk aan de mineralen fosfor en magnesium. Deze belangrijke stofjes zitten niet in de zoetstoffen die gebruikt worden door fabrikanten van koekjes die je in de supermarkt vindt.
Havermoutkoekjes recept
Om dit havermoutkoekjes recept te maken heb je een keukenmachine nodig. We hakken daar de dadels mee fijn en mixen ze met het eitje, de boter en de specerijen. Dit recept is goed voor ongeveer 25 koekjes. Owja … We gebruiken eigenlijk geen havermout maar havervlokken. Daar kwam ik later achter, toen ik het recept ging controleren. Havermoutkoekjes bekt ook lekkerder dan havervlokkenkoekjes, daarom heb ik het maar zo gelaten ;-)
Havermoutkoekjes recept
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 150 gr Havervlokken
- 100 gr Verse dadels
- 25 gr Roomboter
- 1 Ei
- 1 mespuntje Zout
- 1 tl Kaneelpoeder
- 1/2 tl Koriander poeder
- 1/2 tl Gemalen kruidnagel
- 1/2 tl Gemalen anijszaad
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Ontpit de dadels (zorg dat je verse zachte dadels hebt) en stop ze in de keuekenmachine samen met het eitje, de roomboter en de kruiden
- Mix totdat je een bijna egale massa hebt. Van de dadels mogen nog stukjes zichtbaar blijven
- Schep het mengsel in een kom, voeg de havervlokken toe en kneed met je handen tot een mooi deeg
- Leg een vel bakpapier op een ovenrooster
- Pak met je vingers een beetje beslag en vorm hier een plat koekje van, zorg dat ze niet te dik zijn
- Leg het koekje op de bakplaat en herhaal dit totdat het beslag op is
- Bak de koekjes 20 minuten in het midden van de oven. Keer ze vervolgens om en bak ze nog 10 minuten
- Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel
Na 20 minuten op 170 graden in een heteluchtoven de koekjes omgedraaid en nog 5 minuten laten bakken. Resultaat: zwarte aangebrande koekjes. Ik kom alles in de vuilnisbak gooien.
Ahhh dat is balen. Het blijft altijd lastig met ovens en temperaturen. De verschillen zijn enorm. Wij hebben geen heteluchtoven en gebruiken een conventionele oven met boven- en onderwarmte. Heteluchtovens bakken veel sneller hierdoor zijn je koekjes te snel gegaan. Nog een keertje proberen dus, en nu goed erbij blijven om te checken of ze niet te hard gaan. Ik weet zeker dat ze nu wel gaan lukken!
Hallo! Ik lees met veel interesse over jullie gezonde baksels. Ik wordt er blij van! Maar allergisch voor dadeld en mindere mate bananen. Is er een alternatief voor deze zoete inbreng?
Deeg bij de havervlokken gedaan maar het draaien van de balletjes gaat zeer moeizaam! De koekjes vallen bijna uit elkaar, lijkt erop dat het deeg te weinig is voor deze hoeveelheid havervlokken. Iemand een oplossing?
zouden de dadels ook vervangen kunnen worden Door banaan?
KLinkt als een lekker recept, heb al verschillende koekjes geprobeerd van havermout, maar knapperig willen ze maar niet worden. Zou je de roomboter ook door kokosolie kunnen vervangen?
Hoi Brigitte,
Deze koekjes worden echt knapperig hoor :-) Maar dan moet je wel roomboter gebruiken en geen olie. Kokosolie smelt bij kamertemperatuur, het kan hierdoor niet bijdragen aan de stevigheid van een koekje. Roomboter is daarentegen bij kamertemperatuur wel hard. De koekjes worden mede hierdoor knapperig.
In dadels zit vruchtensuiker en dat is toch echt niet te vergelijken met witte, geraffineerde suiker. Gewoon even googelen en dan lees je zelf hoe ’t zit. De koekjes zijn verder lekker. Zie:
Dadels zijn bij uitstek geschikt om als zoetmiddel te fungeren in taartjes. Wanneer je dadels gebruikt heb je geen suiker meer nodig en de taart wordt voedzaam en gezond. Natuurlijke vruchtensuikers zijn veel beter voor het lichaam dan geraffineerde suiker. Dadels worden veel door raw foodisten gebruikt. Dadels zijn gedroogd te koop in menig supermarkt. Tegenwoordig zijn er, zeker in de grote steden, overal kleine Turkse, Marokkaanse of andere Mediterrane winkels kun je prima dadels kopen.”
Hoi Esther. Je lichaam zet alle vormen van koolhydraten om naar glucose. Geraffineerde suiker ook wel tafelsuiker genoemd wordt een disacharide genoemd. disacharide betekent dat het uit twee moleculen bestaat. Tafelsuiker bestaat uit een molecuul glucose en een molecuul fructose. Wil ons lichaam tafelsuiker kunnen gebruiken als energie dan moet het eerst afgebroken worden. Fructose daarentegen, dat veel voorkomt in de dadels, is een monosacharide. Dit betekent dat het uit slechts één molecuul bestaat. namelijk fructose. Fructose kan in ons lichaam direct worden opgenomen. We kunnen stellen dat hoe sneller een suiker/koolhydraat kan worden opgenomen hoe slechter deze is voor ons lichaam. In het geval van de dadels vs tafelsuiker kan je dus, hoewel het verschil zeer klein is, beter kiezen voor geraffineerde tafelsuiker. Wij geven alleen de voorkeur aan een suiker uit een natuurlijk product omdat deze naast de suikers ook andere voedingsstoffen met zich meebrengt. Maar als we puur kijken naar de suikers. Dan is suiker uit dadels dus niet beter voor je lichaam dan geraffineerde tafelsuiker.
Groetjes,
Sven
Ik heb de gemalen anijs vervangen door gemalen gember en 100 gram havervlokken en 50 gram speltvlokken. Mjammie!
Klinkt ook heerlijk!
Kun je ook koekkruiden en anijszaad gebuiken?
Hoi Lidy,
Ja dat kan zeker :-)
Dit lijkt me een heel goed alternatief.
Ben blij met dit recept.
Trouwens, ik vind bijna al je recepten zeer geslaagd en natuurlijk heel gezond.
Dank daarvoor.
Hoi Nel,
Graag gedaan :-)