Koolhydraatarme mini quiche met spinazie
Deze mini quiche heeft het allemaal. Veel groente, ei en koolhydraatarm. Waar de meeste recepten slecht 100 gram spinazie voor zes mini quiches gebruiken heb ik het verdubbeld naar 200 gram. Zo krijg je per quiche 33 gram spinazie binnen en dat is een mooie hoeveelheid voor een tussendoortje. Eet je er twee als lunch dan zit je met 66 gram al op ruim een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram.
Hoe omschrijf je jullie dieet?
Deze vraag werd ons laatst gesteld voor een interview in de Margriet foodspecial (die nu in de winkels ligt met ultra blije foto van mij). En daar had ik eigenlijk niet direct een kant en klaar antwoord op. Ik vind het woord dieet, hoewel het alleen maar ‘dat wat je eet’ betekent, een negatieve lading hebben. Voor mij dan, want ik ben tegen diëten. Ik ben voor het permanent aanmeten van een ander voedingspatroon. Wat je dan ook weer een dieet zou kunnen noemen natuurlijk.
Dieet heeft voor mij een te grote associatie met manieren van eten waarin bepaalde voedingsmiddelen pertinent niet gegeten worden. Zoals een broodvrij dieet. Of een glutenvrij dieet. Of een melkvrij dieet, of een suikervrij dieet, of een koolhydraatarm dieet. Tenzij je om medische redenen een van de voorgenoemde voedingsmiddelen niet mag nuttigen, vind ik het niet verstandig om je te richten op het niet eten van een specifiek voedingsmiddel.
Ergens vind ik het ook gemakkelijk. Alsof je één voedingsmiddel kunt schrappen en dan ineens ‘gezond’ eet. Met een grote boze vinger wijzen naar bijvoorbeeld suiker en dat voedingsmiddel de schuld geven van al de problemen. Naar mijn idee werkt dat niet zo.
Gezond eten is veel meer dan specifieke voedingsmiddelen niet gebruiken. Het is een manier van leven waarin je juist kiest voor voedingsmiddelen die zo veel mogelijk voor je lichaam kunnen betekenen. Dus je niet richten op dat wat je niet mag, maar juist kijken naar dat wat je lichaam veel goeds brengt. En daar de focus op leggen.
Een gevolg hiervan is dat je automatisch mindert met het gebruiken van suiker. Minder koolhydraten binnenkrijgt en minder brood eet. De benadering is alleen anders. Veel positiever. Je kijkt naar wat je wel mag en niet naar wat je niet mag. En eet je dan toch een keertje een stuk taart waarvan je best wel weet dat het niet goed voor je is, omdat het vrijwel geen nuttige stofjes bevat, geniet er dan wel van en voel je niet schuldig. Als je de andere 90% van je voedingspatroon kiest voor producten met veel vitaminen, mineralen, goede vetten, vooral veel groente en onbewerkte producten, dan kan het echt geen kwaad, en mag dat stukje taart gewoon onderdeel uitmaken van je voedingspatroon. Of dieet dan.
Om terug te komen op de vraag “Hoe omschrijf je jullie dieet”. heb ik het als volgt omschreven:
Het “kiezen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen en mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels, waarbij we kiezen voor producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan” dieet.
Maar dat is vrij lang.
Er is niet echt een alles omvattend woord te verzinnen voor ons dieet. Ik houd het gewoon op een ‘gezond dieet’.
Het leuke aan onze manier van eten, is dat je eigenlijk van alle ‘diëten’ een stukje meepakt. Door je vooral te richten op producten met veel goede voedingsstoffen eet je vanzelf deels koolhydraatarm, krijg je veel minder suiker binnen, eet je minder brood en gebruik je minder melk. Het ‘beetje van alle diëten’ dieet, zou ook nog kunnen. Maar ook dat vind ik niet echt een succesnaam. Als iemand nog goede suggestief heeft, lees ik het graag in een reactie onder dit recept ;-)
Koolhydraatarme quiche
Omdat ik voor dit recept zo veel mogelijk groente wilde gebruiken, heb ik geen gebruik gemaakt van bladerdeeg om een bakje van te maken. Zoals het eigenlijk hoort bij een quiche. Bladerdeeg bevat weinig goede voedingsstoffen en veel slechte koolhydraten. Dus omdat we kiezen voor zo veel mogelijk producten die wel veel voedingsstoffen bevatten, de spinazie en het ei, schrap je automatisch de bladerdeeg waardoor er ineens een koolhydraatarm recept ontstaat.
Koolhydraatarme mini quiche met spinazie
Dit heb je nodig
- 200 gr Spinazie
- 8 Eieren
- 100 gr Champignons
- 1 mespuntje Zout
- 1/2 tl Peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Leg de spinazie op een grote snijplank en hak het zo fijn mogelijk zodat het in volume flink afneemt
- Doe de spinazie in een ruime kom en voeg de eieren toe
- Hak de champignons fijn en voeg toe (snijd evt eerst een paar mooie plakjes voor bovenop)
- Voeg de peper en het zout toe en schep alles goed door elkaar
- Vet 6 muffinvormen in en verdeel het mengsel hierover
- Plaats in de oven voor 30 minuten
- Laat ze zodra ze klaar zijn afkoelen (ze slinken dan ook weer een beetje)
Tip
Hallo Jennifer,
Op dit moment heb ik maar liefst drie pakken spinazie in de vriezer. (Gevalletje: hadden we dit nou wel of niet in huis?) Kan je dat ook gebruiken? Of wordt het gerecht dan te nat?
Hoi Corien,
Heel herkenbaar! Het kan, maar laat de diepvriesspinazie dan eerst ontdooien en druk vervolgens overtollig vocht uit de spinazie: laat de blokjes ontdooien in een vergiet, goed laten uitlekken en druk goed aan. Ook lekker: lasagne met diepvriesspinazie! Ik heb dit laatst gemaakt met de bevroren blokjes (dus zonder ontdooien) en als je er een niet te natte saus bij maakt gaat dat perfect!
Groetjes, Jennifer
Deze quiches zien er smakelijk uit! Zijn ze ook houdbaar in de vriezer? Alvast bedankt!
Hoi Ro, ze zijn houdbaar in de vriezer. Ik zou ze alleen na ontdooien niet opnieuw opwarmen maar koud/op kamertemperatuur opeten.
Hoi Jennifer,
Waar ik erg benieuwd naar ben is hoe je deze manier van eten en de keuzes hierin doorgaat zetten als je straks een kleintje hebt. Als je althans borstvoeding wilt gaan geven. Tot voor ik moeder werd at ik max één maaltijd brood (wisselend spelt en tarwe) en de ander maaltijd salade of iets met yoghurt en havermout en fruit oid. En daarnaast gezonde tussendoortjes. Maar doordat ik borstvoeding geef, inmiddels 8 maanden, kan ik daar simpelweg niet op leven;-) als ik nu ontbijt met havermout en yoghurt en lunch met een soep eet ik daarnaast nog wel 4 a 5 boterhammen door de dag heen (en dan nog bijv stukjes groenten tussendoor, extra fruit en of noten). Ook mijn avondmaaltijd is veel groter.
Kortom, als je tips hebt hoe ik naast al deze dingen die boterhammen kan vervangen… graag. En misschien straks ervaringstips?;-) en owja.. het maken mag niet teveel tijd kosten want tijd met zo’n kleintje is kostbaar;-)
Ik denk dat het heel erg per persoon verschilt. Ik geef inmiddels 1,5 jaar borstvoeding. Eet s ochtends mn havermoutje, tussen de middag 2 boterhammen of 4 rogge volkoren crackers en tussendoor fruit /groente/noten/eitje. Maar had al wel een extra laagje (vet) voor mn bevalling, en nog steeds haha.
Ik merk overigens wel dat het eten van genoeg eiwitten me langer verzadigd. En ik leuk altijd alles op met groente en fruit. Dus pindakaas en kaneel door mn havermout en op mn brood bijvoorbeeld kaas met komkommer en tomaat :)