Mandarijnen cakes
Het weekend is perfect voor een zelf gemaakte cake. Je kijkt op de klok en denkt: wow, wat is het nog vroeg! Alle tijd voor een zondags baksel nu de wintertijd vannacht is ingegaan. De mandarijnen zijn er volop en ze zijn lekker, dus die gaan in deze mandarijnen cakes. En koekkruiden, lekker herfstig en het doet me alvast denken aan Sinterklaas …
Het is niet moeilijk om een verantwoorde snack te maken. Zo gebruiken we in dit recept havermout, amandelmeel, gebroken lijnzaad, sinaasappelsap en een ei voor het deeg. We vullen de cakes met stukjes mandarijn en zoeten het nog wat met een rijpe banaan. En deze mandarijnen cakes worden nog lekkerder met wat chunks pure chocolade en walnoten. Natuurlijk zit er wel suiker in, afkomstig van het fruit en de pure chocolade, maar het moet wel lekker zijn. Alle ingredienten zijn stuk voor stuk voedzaam en de hoeveelheid suiker valt reuze mee. Staat je oven al aan?
Oja, mocht je nog aardbeien hebben gekocht, dan kun je ook deze verrukkelijke aardbei cakes maken. De recepten lijken erg op elkaar, alleen gebruiken we bij de aardbei cakes amandelmelk in plaats van sinaasappelsap. Oja en kokosolie. Nu heb ik voor roomboter gekozen, omdat ik niet te veel kokosolie wil gebruiken. Eerlijk gezegd gebruik ik het de laatste tijd helemaal niet meer en ben ik teruggegaan naar de oude vertrouwde roomboter. Het zit me te veel dwars dat het leefgebied van Orang Oetans steeds kleiner wordt door het kappen van regenwoud, zodat daar palm plantages kunnen komen. We hebben deze prachtige beesten vorig jaar in het regenwoud mogen bewonderen. Een ongelofelijk magisch moment en wat zou het zonde zijn als zij verdwijnen omdat wij zo graag ‘gezond’ willen doen. Niet schuldig voelen nu op deze mooie zondag, hup, lekker bakken en de volgende keer kopen we weer roomboter :-)
Mandarijnen cakes
Dit heb je nodig
- 125 gr Havermout
- 75 gr Amandelmeel
- 1 tl Koekkruiden
- 25 gr Gebroken lijnzaad
- 1 snuf Zeezout
- 40 gr Walnoten - ongezouten
- 50 gr Pure chocolade - 70%
- 3 Mandarijnen
- 150 ml Sinaasappelsap
- 1 Ei
- 1 Banaan
- 50 gr Roomboter
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng de havermout, het amandelmeel, de koekkruiden, het gebroken lijnzaad en zout in een kom
- Snijd de walnoten en pure chocolade in grove stukjes
- Snijd de schil van de mandarijnen en snijd ze vervolgens in stukjes, verwijder pitten
- Pers de sinaasappels uit en smelt de roomboter
- Prak de banaan tot moes en meng deze met de roomboter, het ei en de sinaasappelsap
- Giet dit mengsel in de kom en meng alles door elkaar
- Voeg de mandarijnenstukjes, walnoten en chocolade toe en verdeel goed
- Schep het beslag in een ovenschaal en bak in 35-40 minuten gaar in de oven
Net gemaakt; het is heerlijk! Had er wel nog extra honing een toegevoegd, maar dit was achteraf niet echt nodig denk ik. Het is echt een aanrader en heel fijn dat het geen geraffineerde suikers bevat. Ook m’n zoon van 4 zei gelijk : mama, deze gaan we nu altijd maken!
Lijkt mij heerlijk! Ik heb alleen geen amandelmeel in huis. Kan het ook met haver- of boekweitmeel?
Dat is wel lastig. Amandelmeel wordt gemaakt van noten en bevat daardoor veel vet. Dit gedraagt zich in een baksel heel anders dan een zaden meel zoals haver of boekweit.
Kokosolie is toch wat anders dan palmolie en gaat toch niet ten koste van regenwoud? Ik gebruik btw altijd biologische kokosolie want geraffineerde schijnt behoorlijk verontreinigd te zijn.
Lekker receptje btw
Palmolie en kokosolie zijn inderdaad twee verschillende producten. Voor de productie van beide vetten worden enorme gebieden regenwoud gekapt. Hier worden de kokospalm en de oliepalm aangeplant. Het beste is inderdaad om te kiezen voor extra vergine variant.
Lijkt me heerlijk, ga ik zo maken. Kan je ook invriezen?
ga ik zo maken, lekker, kun je ook invriezen?
Dit lijkt me een super lekker recept! Welke maat bakblik hebben jullie gebruikt voor dit recept?
Hallo Christine,
het recept voor de mandarijnencake lijkt me erg lekker.
Ik vraag me af welķe maat bakblik je gebruikt hebt voor dit recept.
groet,
Gerie
Hoi Gerie,
Voor dit recept hebben we een bakblik van 18×18 cm gebruikt en 4 cm diep.
Groetjes,
Sven