No bake carrot cake truffels
Een lekkere snack, daar heeft iedereen op zijn tijd wel eens zin in. Nu kun je natuurlijk belachelijk veel soorten snacks kopen. Maar een snack zelf maken, heeft meerdere voordelen: je weet wat erin zit en kunt bewust kiezen voor minder suiker en voedzaam, iets zelf maken geeft een gevoel van rust & voldoening en, het is lekkerder! Dus trek je kookschort maar aan en hak, maal, kneed en smelt alsof het therapie is. Je wordt er goed voor beloond!
No bake cakes
No bake cakes, de naam zegt het al, zijn cakes of baksels, die niet in de oven hoeven. Dat betekent doorgaans dat je cake of snack sneller klaar is. Bij deze carrot cake truffels is dat niet helemaal het geval, want de chocolade moet nog uitharden in de koelkast. Maar zonder chocolade, heb je geen truffels.
Een snoepje met groente
De carrot cake is een beroemde snack waarin groente is verwerkt. Maar dat is niet heilig. Als je er naast een beetje wortel, ook heel veel suiker aan toevoegt, is je carrot cake niet ineens gezonder dan een chocoladetaartje of appeltaart.
Deze carrot cake truffels daarentegen, zijn gevuld met voedzame ingrediƫnten die energie leveren en ook een scala aan vitamines en mineralen. Suiker hoef je niet toe te voegen: de wortel en de dadels bevatten van zichzelf genoeg natuurlijke suikers. En het dunne laagje extra pure chocolade bevat natuurlijk ook een beetje suiker.
Ondanks deze natuurlijke suikers, een snack moet nu eenmaal wel een beetje zoet smaken, en een truffel helemaal, bevatten deze carrot cake truffels een stuk minder suiker dan een standaard snack.
Hoe maak je no bake carrot cake truffels?
Voor deze heerlijke no bake balletjes, overgoten met pure chocolade, begin je met de ‘vulling’. Deze maak je van walnoten, amandelen, pompoenpitten, lijnzaad, gedroogde dadels, winterpeen en een beetje kokosolie. De pompoenpitten bak ik van te voren in een droge pan, om de smaak meer naar boven te laten komen. Het ruikt heerlijk!
Ik hak de amandelen, walnoten en pompoenpitten grof, voordat ik ze vermaal in de keukenmachine. Schraap de wortel, was hem en rasp het vruchtvlees fijn. Houd 1 eetlepel van de geraspte wortel apart.
We hebben gedroogde dadels zonder pit gebruikt, omdat je die vrijwel altijd in de supermarkt kunt kopen. Als je verse dadels gebruikt, dan wordt je deeg al wat plakkeriger en zou je de kokosolie achterwege kunnen laten. Maar ik vind dat vleugje kokos wel erg lekker in de carrot cake truffels. Je zou de truffels ook nog door de geraspte kokos kunnen rollen…
Hak de dadels ook grof en meng ze samen met speculaaskruiden, het notenmengsel en de wortel in de keukenmachine. Het wordt al een beetje een plakkerig deeg, kneed het nog even met je handen, voeg de (gesmolten) kokosolie toe en vorm er balletjes van.
En dan is het tijd voor chocolade!!! Smelt de chocolade au bain marie, zodat je geen aanslag krijgt als de chocolade stolt in de koelkast. Rol de balletjes een voor een door de gesmolten chocolade en leg ze met een lepel op een bordje of schaaltje. Leg op ieder balletje een beetje geraspte wortel. Laat de no bake carrot cake truffels 4 uur uitharden in de koelkast.
Verantwoorde snack met Pasen
Ik heb deze truffels gemaakt voor Pasen! Ze staan leuk op de paastafel en zijn een verantwoord tussendoortje. Maar je kunt ze natuurlijk voor iedere gelegenheid maken.
Kijk hier voor meer gezonde paasrecepten.
No bake carrot cake truffels
Dit heb je nodig
- 50 gr pompoenpitten
- 30 gr amandelen
- 30 gr walnoten
- 1 el lijnzaad
- 130 gr winterpeen
- 10 dadels - gedroogd, zonder pit
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 snuf zeezout
- 1 el kokosolie - gesmolten
- 120 gr pure chocolade - 85% cacao
Zo maak je het
- optioneel: bak de pompoenpitten in een droge pan lichtbruin
- hak de pompoenpitten, walnoten en amandelen en doe ze samen met het lijnzaad in een keukenmachine en vermaal
- schraap de wortel, was hem en rasp hem fijn, houd 1 el geraspte wortel apart
- hak de dadels grof en voeg ze samen met de geraspte wortel (houd 1 el apart), de speculaaskruiden en zeezout, toe aan de noten, vermaal tot je een plakkerig geheel hebt, dit kan nog een beetje kruimelig zijn
- doe het mengsel in een kom, voeg de gesmolten kokosolie toe en kneed met je handen tot een bal, vorm hier kleine balletjes van
- breek de chocolade in blokjes en smelt ze au bain marie
- rol de carrot cake balletjes door de gesmolten chocolade en haal ze eruit met een lepel, leg de truffels op een bordje
- leg op iedere truffel een beetje geraspte wortel en laat de no bake carrot cake truffels 4 uur uitharden in de koelkast
Hallo,
Nog steeds benieuwd naar de hoeveelheid lijnzaad die in het recept gebruikt moet worden:)
Groet Tekla
Hoi Tekla,
Oh nee, ik heb het gelijk aangepast in het recept! Ik heb 1 el lijnzaad gebruikt. Overigens zag ik net een reactie op Facebook, iemand heeft het zonder lijnzaad gemaakt en toen waren de truffels ook erg lekker.
Groetjes, Jennifer
Hallo, Nog steeds benieuwd naar de hoeveelheid lijnzaad die in het recept gebruikt moet worden:)
groet Tekla
Ik mis ook inderdaad de hoeveel lijnzaad . . .
Zou je dat nog even door kunnen geven?
Lijkt me namelijk een superlekkere snack ;-)
Groetjes,
Janneke
Yep, staat er nu bij. Het is 1 eetlepel :-)
Groetjes, Jennifer
Hallo Jennifer,
Hoeveel lijnzaad gebruik je?
Kun je het lijnzaad ook vervangen door chiazaad?
Groet,
Trudy
Hoi Trudy,
Ik heb 1 el lijnzaad gebruikt (staat nu ook in het recept)
En die kun je prima vervangen door chiazaad.
Groetjes, Jennifer