Notenkoekjes van lijnzaad – gezonde snack
Super simpele koekjes van lijnzaad en noten. Notenkoekjes zijn gezond, het is een echte gezonde snack. Dit recept voor notenkoekjes is binnen een handomdraai klaar, je hebt alleen een oven nodig.
Gebroken lijnzaad heeft de eigenschap om goed te binden. Hier wordt in dit gezonde recept goed gebruik van gemaakt. Lijnzaad bevat erg veel vezels en een grote hoeveelheid gezonde vetten. Deze vetten, meervoudig onverzadigd, helpen het slechte cholesterol (LDL) in je bloed te verlagen.
Daarnaast is lijnzaad een goede bron van kalium. Ongeveer 700 mg kalium per 100 gram lijnzaad. Kalium speelt een belangrijke rol bij de vochthuishouding in ons lichaam. Kalium kan gezien worden als de tegenhanger van natrium. Waar natrium zorgt voor het verhogen van het vochtgehalte en het laten toenemen van de bloeddruk, zorgt kalium voor het verlagen van het vochtgehalte en het laten dalen van de bloeddruk.
Deze heerlijke notenkoekjes zijn zeer verantwoord en wij vinden ze heerlijk! Een echte gezonde snack dus, daar houden wij van! Dit recept is goed voor ongeveer 12 koekjes.
Notenkoekjes van lijnzaad - gezonde snack
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 100 gr Gebroken lijnzaad
- 100 gr Gemengde noten
- 75 gr Rozijnen
- 20 gr Geraspte kokos
- 200 ml Water
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schenk in de waterkoker 200 ml water en zet hem aan
- Leg de rozijnen in een bakje en en vul het met warm water uit de kraan om ze te laten wellen
- Doe de lijnzaad in een kom en voeg het gekookte water toe
- Schep door elkaar en laat het even staan
- Hak de gemengde noten in grove stukken en voeg toe aan de lijnzaad
- Haal de rozijnen uit het water en laat goed uitlekken
- Voeg de rozijnen en de kokos toe aan de lijnzaad
- Schep het goed door elkaar
- Plaats een vel bakpapier op het bakblik en schep er bolletjes van het notenmengsel op
- Druk het met de bolle kant van een lepel plat zodat je ronde koekjes krijgt
- Plaats in het midden van de oven voor 25 minuten
- Keer de koekjes na 13 minuten om
Ik vind wel dat mijn “koekjes” niet echt koekjes zijn. Ze zijn niet knapperig en hard maar zacht en slap. Heb ik iets verkeerds gedaan??
Gisteren het recept gelezen en meteen al de rozijnen een hele nacht in Amaretto letten wellen. Verder alle ingrediƫnten precies zoals aangegeven gebruikt maar met extra toevoeging van wat zout en honing. Ook de oventemperatuur op 175 graden en wat langer er in laten liggen. Resultaat? Ze zijn hƩƩrlijk! Dank voor het recept en de reacties!
Deze koekjes net gemaakt…heerlijk. Ik heb er balletjes van gemaakt. Volgende keer wat meer smaak, meer rozijnen of kokos. Of ik heb niet goed gemixt ;)
Fijn dat ze gesmaakt hebben :-) En je kunt het altijd aanpassen naar je eigen wensen natuurlijk. Onze recepten zijn er om 1 op 1 gemaakt te worden maar vooral als inspiratiebron waarop je je eigen variaties kunt bedenken.
Net gemaakt, heerlijk! Ik had geen kokos, rozijnen of noten in huis, dus die heb ik vervangen voor gedroogde gojiberries, cacaovlokken en een soort notenpoeder wat ik nog had staan. Ook een beetje honing gebruikt en een wat lagere temperatuur / langere baktijd. Superlekker! Ook fijn dat je geen mixer hoeft vies te maken en geen verse producten (boter, melk, eieren) nodig hebt.
Nou, ik ben reuze benieuwd. Had slechts 75 gram noten in huis, dus heb 2 schepjes pindakaas toegevoegd en krenten in plaats van rozijnen. Ze staan nu te bakken in mijn mini-oventje, konden er maar 11 op de plaat, de andere helft van het ‘beslag’ doe ik strakjes.
Eindelijk eens een koekje waar geen onzin in staat dat dadels/honing enz. geen problemen zouden geven, als iemand echt niet zoveel zuikers mag binnenkrijgen moet je dat ook laten staan.
Ook ik vond ze wat flauw, de volgende keer voeg ik een snufje zout toe.
Verder wat gespeeld met de ingrediƫnten, zo heb ik geen rozijnen toegevoegd maar halve EL stevia blaadjes en het sap van 3 schijfjes citroen om de vieze bijsmaak van de stevia te ontlopen.
Per ongeluk een El kokosolie toegevoegd, dat stond in het vorige koekjes recept dat ik gelezen had, maar niet gebruikt heb omdat daar toch dadels door moesten. (Andere site)
Bedankt je komt onder mijn snelkiezer te staan met dit recept.
Eerste poging leidde tot wat flauwige koeken. Bij de tweede versie de rozijnen geweld in de drank voor 2 nachten (cognac en rum kan beiden). Het langere weken maakt ook het aanbrand gevaar minder groot. Verder heb ik verse gember fijn gesneden toegevoegd en voor wie niet op ziet tegen wat extra zoetstof is ook honing een goede en passende toevoeging.
Gemaakt volgens het recept. De koekjes waren een beetje aangebrand, volgende keer zet ik de temperatuur lager. 160 graden lijkt mij beter.
Heb het gedaan volgens recept. Ik kon nog net voorkomen dat ze helemaal verbrand waren. Ik denk dat 200 graden te heet is. Na 20 minuten uit de oven gehaald, verbrande rozijnen eraf gepeuterd en nog 20 min. op lage temperatuur laten na bakken .
Volgende keer laat ik ze langer bakken op een lagere temperatuur. 160 – 175 graden denk ik.
ik zie net dit recept, ga het zeker proberen
Zou ik de kokos ook weg kunnen laten?
Wat zijn de voedingswaarden voor de koekjes?
Nog lekkerder als je ze omgeeft met een laagje pure chocolade, jam, jam. Bovendien gaan ze dan niet zo snel schimmelen.
Vraagje: hoe blijven de koekjes plakken? Want dit lijkt vrij droog?
Alle ingrediƫnten in huis, maar durf er nog niet aan te beginnen
Hoi Dagmar, de gebroken lijnzaad is in combinatie met water de bindende factor in dit recept, je zult het zien als je de gebroken lijnzaad met het gekookte water mengt en even laat staan: het wordt een dik papje. De oven doet de rest.
Groetjes, Jennifer
Hallo!! Zie net dit recept binnenkomen… Zou bijna meteen aan de slag gaan, maar ja, ik heb nog meer te doen:). Ziet er heeeel goed uit. Wordt vervolgd!