Verantwoord pepernoten recept
Pepernoten! Dit is het derde jaar op rij dat ik heb geprobeerd om pepernoten zonder geraffineerde suiker en pepernoten zonder bloem te maken. De voorgaande twee jaar haalden mijn pepernoten recepten de site niet. Ik vond ze gewoon niet lekker genoeg. Maar dit jaar is het me eindelijk gelukt om verantwoorde pepernoten te maken die goed smaken! Komt u maar Sinterklaas.
Ik noem het wel pepernoten, maar officieel is dit recept een kruidnoten recept. Maar vrijwel iedereen om me heen noemt kruidnoten vaker pepernoten. Pepernoten zijn eigenlijk die wat zachte hoekige blokjes, ze worden gemaakt van tarwebloem of roggemeel, honing, stroop en anijs. De honing wordt vaak gekookt en soms wordt ook nog glucose toegevoegd. Kruidnoten zijn krokanter en ze worden gemaakt van bakmeel of bloem, een lading bruine basterdsuiker, roomboter en speculaaskruiden of koekkruiden. Kortom, zowel pepernoten en kruidnoten zijn niet echt voedzaam en vooral ongezond. Maarja, soms eet je er toch wel eens een paar!
Wil je pepernoten eten of zelf bakken zonder een overantwoord grote lading suiker binnen te krijgen? Maak dan dit pepernoten recept van Voedzaam en Snel! We gebruiken de volgende ingrediënten voor deze verantwoorde pepernoten: amandelmeel, kokosmeel, ei, sinaasappelsap, dadels, roomboter, speculaaskruiden en zout.
Pepernoten zonder (basterd)suiker
Helemaal zonder suiker kun je eigenlijk niet als je een zoet smakende snack wilt maken. In veel suikervrije pepernoot recepten die je op internet vindt, wordt honing, bloesemsuiker of palmsuiker gebruikt als vervanging van de basterdsuiker. Hoezo noem je dat suikervrij? Het is allemaal suiker, en je lichaam merkt het verschil niet. Liever kies ik voor een product dat naast de suiker ook andere voedingsstoffen bevat. Daarom heb ik gekozen voor dadels. In het totale beslag, dat goed is voor een flink schaaltje pepernoten, gaan drie verse dadels. Het liefst van die Medjool dadels. De verantwoorde pepernoten smaken daardoor zoet genoeg, maar bevatten niet de 80 of 100 gram basterdsuiker, of bloesemsuiker, of palmsuiker …
Glutenvrije pepernoten
Omdat ik wil dat onze pepernoten ook nog een beetje voedzaam zijn, wil ik geen bloem gebruiken. Ik ben voor een combinatie van amandelmeel en kokosmeel gegaan. Ik vind mijn verantwoorde pepernoten zeer goed gelukt, maar ze zullen nooit zo knapperig kunnen worden als standaard pepernoten. Maak de pepernoten niet te groot, de kleintjes zijn het knapperigst! Doordat we amandelmeel en kokosmeel gebruiken, zijn deze pepernoten direct glutenvrij. Een fijne bijkomstigheid voor mensen met een gluten intolerantie.
Verantwoord pepernoten recept
Dit heb je nodig
- 75 gr Amandelmeel
- 30 gr Kokosmeel
- 3 Verse dadels - Medjool
- 2 el Speculaaskruiden
- 1 snuf Zeezout
- 30 gr Roomboter
- 1 Ei
- 1/2 sinaasappel - voor het sap
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Doe de amandelmeel, kokosmeel, speculaaskruiden en het zeezout in een keukenmachine
- Ontpit de dadels, snijd in stukken en doe ze bij het beslag
- Smelt de roomboter en voeg toe, knijp de sinaasappel uit en voeg toe
- Voeg het ei toe en mix alles tot een beslag
- Beleg een bakplaat met bakpapier en draai kleine balletjes van het deeg
- Druk de balletjes een klein beetje aan en bak de pepernoten in 20 minuten af in de oven
- Laat de pepernoten even afkoelen
Mijn pepernoten zijn heel lekker
wil je ze proeven?
ik ook was een goede trio
Lekker! Ik had maar 20g kokosmeel in huis. Heb de rest aangevuld met amandelmeel. Prima gelukt!
Had geen medjoul dadels, wel kleine biologische dadels. Heb er daarvan 7 gebruikt, met 6 druppels steviolglycosiden. Ze zijn heerlijk zoet! Leuk recept.
Ik ben heel teleurgesteld dat je deze reactie geplaatst hebt het raakt mij diep van binnen
Fades zijn zo’n 66% duiker, dus echt suikervrij is for nog steeds niet te noemen, ik ben op zoek naar een echt suikervrij recept omdat ik dat als basis voor een hartige variant wil gebruiken, maar door dingen als dit die als ‘suikervrij’ bestempelt worden is dat een stuk lastiger (en op hartige pepernoten/kruinoten zoeken leverde helaas ook niets op)
(*dadels ipv fadels
*Het iov for)
Hoi Nienke,
Ik deel heel erg je mening dat mensen vaak op het verkeerde been worden gezet doordat overal op internet de term suikervrij gebruikt wordt. Ik heb daar laatst nog dit artikel over geschreven: https://www.voedzaamensnel.nl/blog/is-maple-syrup-agave-siroop-honing-kokosbloesem-suiker-gezonder/ Wij noemen onze pepernoten dan ook nergens ‘suikervrij’. We noemen ze verantwoord. Dadels bevatten inderdaad veel suiker. Het totaal aan suiker in onze verantwoorde pepernoten licht echter veel lager dan die van pepernoten uit de supermarkt.
Hallo
Is er een alternatief?
Mijn vrouw begint net met koolhydraad arm en het werkt perfect.
Maar mag nog geen amandelmeel.
Hallo Jennifer,
Wat is een alternatief voor ei ( buiten banaan of lijnzaadolie) in dit recept?
De pepernoten zijn hier goedgekeurd! Ik heb er een stukje over geschreven op mijn blog…
http://www.nouksworld.nl/recipes/bakdag/
Hoi Anouk,
Een super leuk blog heb je geschreven!
Groetjes,
Sven
Mij mijn blijven ze vrij zacht ook als ik ze langer in de oven laat?!
Hoi Sanne,
Ze worden niet zo knapperig als echte kruidnootjes maar krijgen wel een bite en blijven van binnen wat zachter.
Ik heb je moeder gebald