Worteltaart zonder toegevoegde suiker
Deze worteltaart is een verzoekrecept. Tamara stuurde ons een mailtje met de vraag of we een worteltaart recept zonder suiker toe te voegen, konden maken. We zijn de keuken in gedoken met een berg wortels. Ons worteltaart recept zonder suiker heeft Tamara vervolgens zelf gemaakt en geproefd. Daarna kregen we haar reactie. We maakten de taart zelf nog een keer met een kleine aanpassing. Dit is het resultaat!
Worteltaart maken
Als deeg heb ik gekozen voor een combinatie van amandelmeel en kokosmeel. De standaard worteltaart is mierzoet. Dat kan heel wat minder zoet, maar toch, een worteltaart moet een beetje zoet smaken. Ik wilde natuurlijk geen suiker aan het beslag toevoegen. Daarom heb ik gekozen voor natuurlijke producten die van zichzelf suiker, maar ook allerlei andere goede stofjes bevatten. In deze hele worteltaart gaan 2 bananen (zonder dat je echt banaan proeft!), een sinaasappel, een limoen en 6 – 8 verse dadels. Vooral de dadels voegen net genoeg zoetigheid toe. Dit fruit maakt deze worteltaart natuurlijk niet ineens slank. Het blijft wel een taart. Maar het is wel een voedzame en een veel slankere variant op de standaard worteltjestaart! Met deze worteltaart heb je niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook heel veel goede stofjes voor je lichaam. Dat is fijn :-)
De topping had ik in de eerste versie van het recept gemaakt met roomkaas en limoen. Maar, zo zei Tamara: ‘in België wordt roomkaas voornamelijk gebruikt voor op brood. Ik zou eerder voor een andere roomkaas gaan, zoals Mascarpone’. Verder vond ze het recept goed smaken en het beslag maken voor de worteltaart ging vlot. Ik heb de worteltaart daarom nog een keer gemaakt, met Mascarpone in plaats van de standaard roomkaas. Ik moet zeggen, ik ben trots op het resultaat! Ik heb de taart laten proeven aan familie en ze waren erg enthousiast. Heb je deze worteltaart zonder suiker toe te voegen gemaakt, laat ons dan weten hoe je hem vond smaken!
Ben je benieuwd wat er nog meer in deze Voedzaam & Snel worteltaart gaat? Eieren, walnoten (super voedzaam!) en uiteraard wortelen. Wat is een worteltaart zonder wortel? Ik heb in onze tweede versie bospeen gebruikt. Over het algemeen smaken de dunne peentjes zoeter dan de dikke winterwortelen. Maar het kan natuurlijk beide.
Dan heb ik ook nog kaneel, een beetje zeezout en kardemompoeder toegevoegd. En een beetje kokosolie, roomboter en bakpoeder. Aan de topping van Mascarpone heb ik limoensap toegevoegd, om het nog wat frisser te maken, maar het kan ook zonder.
Geniet van deze voedzame worteltaart zonder suiker! Maar met mate natuurlijk. Mijn volgende project? Pepernoten! En dan de voedzame variant. Heeft iemand tips of suggesties?
Worteltaart zonder suiker
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 300 gr Amandelmeel
- 100 gr Kokosmeel
- 1 el Kaneelpoeder
- 1 tl Kardemompoeder
- 1 tl Zeezout
- 1 tl Bakpoeder
- 2 Bananen
- 4 Eieren
- 1 sinaasappel - voor het sap
- 50 gr Kokosolie
- 20 gr Roomboter
- 7 Verse dadels - medjool
- 100 gr Walnoten - ongezouten
- 300 gr Wortel
- 150 gr Mascarpone
- 1 limoen - voor het sap
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Meng amandelmeel, kokosmeel, kaneel, bakpoeder, kardemom en zeezout in een grote schaal
- Pel de bananen, prak ze en kluts de eieren er doorheen
- Snijd de sinaasappel doormidden, pers het sap eruit, verwijder pitjes en giet het sap bij het ei-banaanmengsel
- Smelt de kokosolie en de roomboter 20 seconden in de magnetron en voeg dit ook toe aan het mengsel
- Giet het mengsel nu in de grote kom en kneed een deeg van het beslag
- Verwijder de pitten uit de dadels en hak ze in kleine stukjes, hak ook de walnoten in kleine stukjes
- Schil de wortelen en rasp ze
- Kneed de stukjes dadel, de walnoten en de wortel gelijkmatig door het deeg
- Vet een (flexibele) taartvorm in en doe het deeg erin, verdeel goed
- Bak de taart in 40 - 45 goudbruin en gaar in de oven, een satéprikker moet er droog uitkomen
- Maak ondertussen de topping:
- knijp de limoen uit en roer het sap door de mascarpone, bewaar dit in een afgedekt schaaltje in de koelkast
- Laat de taart helemaal afkoelen (gebruik je een flexibele vorm, haal hem er dan voorzichtig uit met behulp van een snijplank waarop je de taart laat vallen en laat de taart afkoelen op een rooster) en besmeer hem daarna met de topping
- Rasp eventueel nog een kleine wortel en strooi dit over de topping, of beleg de topping met een paar walnoten
Ik heb speltmeel en kokosrasp gebruikt en iedereen vindt hem heerlijk, vult goed, lekker voor onderweg op reis… Maar nu, hoe kan je hem vegan maken? Kan ik iets anders ipv eieren gebruiken??
Hi An, leuk om te lezen dat je de taart lekker vindt. Ei is in dit gerecht wel essentieel voor het bij elkaar houden van de taart. Ik denk zelf eigenlijk dat het lastig wordt om er een vegan variant van te maken …
Hoi, Ik ben bezig met het bijhouden van een eetlogboek waarin ik alle calorieën en andere voedingswaarde bij zet. Nu vroeg ik me af of jullie toevallig weten wat de voedingswaarden zijn per portie of hele taart? Zo niet ga ik het zelf even proberen uit te rekenen :) Groetjes Natasja
P.s. het was trouwens een mega lekkere taart :P zeker voor herhaling vatbaar :)
Wat is die seperator die in de benodigdheden staat?
wat een flop deze taart!. Ik heb precies gedaan wat er stond, maar hij valt helemaal in kruimels uit elkaar en is veel te compact. Klopt het wel dat er kokosMEEL in moet en geen kokosRASP ? Want meel maakt het erg droog.
Hoi Jose,
Wat vervelend! We hebben de taart zelf twee keer gemaakt en ook Tamara heeft het recept voor ons getest. We vonden hem heerlijk. Er moet inderdaad kokosmeel in. Jammer dat hij mislukt is. Ik heb geen idee waar het aan kan liggen als je de instructies precies hebt opgevolgd.
Groetjes, Jennifer
Precies hetzelfde bij mij!
Volgens mij is 400 gram meel totaal veeeeel te veel. Het past niet eens in de vorm (!) en als ik het met andere recepten nu vergelijk (ik maakte dit voor het eerst:-( ), daar zit dan maar ca 150 gram meel in. Baal baal….
Wat is de inhoud of doorsnede van je flexibele bakvorm?
Hoi Marous,
We hebben een flexibele taartvorm gebruikt met een diameter van 26 cm.
Groetjes, Jennifer