Zandkoekjes minder suiker
Zin om koekjes te bakken met je kinderen? Dit is een voedzaam recept voor zandkoekjes met minder suiker en meer voedingsstoffen. We voegen geen geraffineerd suiker toe, maar wel natuurlijke suikers. In de vorm van vers sinaasappelsap van Ć©Ć©n sinaasappel en een eetlepel honing. Dat maakt deze zandkoekjes net zoet genoeg, en tegelijkertijd bevatten ze een stuk minder suiker dan het reguliere zandkoekjes recept.
In plaats van bloem gebruiken we een combi van volkoren tarwemeel en amandelmeel. Verder gaat er roomboter in, een beetje zout en een theelepel bakpoeder. Het wordt een mooi deeg waar je kleine balletjes van maakt, die je vervolgens platdrukt. Deze zandkoekjes met minder suiker hoeven slechts 15 minuten in de oven op 175 graden. Even af laten koelen en klaar! Dit recept is goed voor 15 kleine koekjes. Trek je kookschort maar eind kleine chefs.
Zandkoekjes bakken in de lockdown
Thuis werken, thuis lesgeven, je huis op orde houden en het gezellig houden met elkaar. Qua uitjes moet je het doen met een wandeling en de speeltuinen in de buurt, en die uit een andere buurt. En dan nog eens een bos wat verder weg. Wat zijn we blij als de zon tenminste schijnt en we naar buiten kunnen! Best een opgave, zo’n lockdown.
Ella zit nog niet op school, dus thuis lesgeven hoeven we nog niet. Toch vind ik het een flinke uitdaging om werk te combineren met er voor Ella zijn. Zelf spelen gaat nog niet zo goed (het duurt zo’n 10 minuten) en bij een online meeting voel je je schuldig naar je kind en als je aandacht aan je kind besteedt, denk je in je achterhoofd wat je nog aan je werk moet doen.
Het resultaat is dat je minder kunt doen op een dag en er niks anders op zit dan dat maar gewoon te accepteren. Op de dag dat ik normaal gesproken aan Voedzaam & Snel werk, kan ik nu minder doen op een dag. Ik heb maar besloten er het beste van te maken en gekozen voor recepten die je goed samen met je kinderen kunt maken. Tenslotte is het alleen maar goed om je kinderen te betrekken bij het koken. Zo leren ze over eten en vinden ze het meestal ook leuker om het op te eten.
Heb je zin in zandkoekjes met meer pit? Maak dan ook eens deze gemberkoekjes.
zandkoekjes minder suiker
Dit heb je nodig
- 100 gr volkoren tarwemeel
- 75 gr amandelmeel
- 50 gr roomboter - ongezouten
- 1/4 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 sinaasappel - pers
- 1 tl citroen zest - van een biologische citroen
- 1 el honing
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden en laat de roomboter op kamertemperatuur komen
- Doe het tarwemeel en en de amandelmeel in een ruime kom
- Voeg het zout en de bakpoeder toe en schep goed door elkaar
- pers de sinaasappel uit en rasp 1 theelepel zest van de biologische citroen
- snijd kleine blokjes van de roomboter en voeg toe aan het beslag, voeg ook het sinaasappelsap, het zest en de honing toe
- Kneed met je handen tot een mooi deeg
- Vorm er ongeveer 15 bolletjes van en druk deze plat op een bakplaat met bakpapier
- Plaats in het midden van de oven voor 15 minuten, laat afkoelen op een rooster
is te zout zou het helemaal niet aanraden
Hoi Mythras,
Bedankt voor je reactie, ik heb de hoeveelheid zout in het recept verminderd.
wat een heerlijke koekjes hebben wij hiervan gebakken. Ik heb wel gembersiroop i.p.v. sinaasappelsap gebruikt, en drie dadels i.p.v. honing, (kan het niet laten om aan recepten te rommelen als ik niet alles in huis heb).
Maar heerlijke smaak, vooral dat citroenrasp doet het goed. Ik ben fan!
Wat leuk om te horen dat de koekjes een succes waren! Zeker dingen blijven aanpassen aan recepten, leuk juist om er een beetje mee te spelen. Het klinkt heerlijk!
Groetjes, Jennifer
Hoi, volgens mij staat er een foutje in het recept. Bij stap 5 gaat het ineens over citroensap, dat moet denk ik sinaasappelsap zijn.
Oeps, ik heb het aangepast, dankjewel!
Kun je de amandel meel 1 op 1 vervangen door gewoon meel of bv gemalen havermout?
Amandel meel is best duur.