Zelf mueslirepen maken | Gezonde snack
Zelf mueslirepen maken, het is een fluitje van een cent. En het resultaat is geweldig lekker, yummie! In een snack hebben we zo nu en dan allemaal wel trek. Maar koekjes, chips en reepjes bevatten naast een lekkere smaak vaak veel toegevoegde suikers, zout en andere toevoegingen.
Een mueslireep bevat best wel wat calorieën, of je hem nu zelf maakt of niet. Maar je kan je eigen mueslirepen wel veel puurder maken. Nog belangrijker: je komt al snel tot de ontdekking dat suiker toevoegen helemaal niet nodig. We gebruiken namelijk dadels om de ingrediënten bij elkaar te houden. En die zijn al zo zalig zoet dat je wel gek zou zijn om geraffineerde suikers of zelfs honing toe te voegen. Deze mueslirepen zijn ook erg lekker doordat we chocolade toevoegen. Ja, daar zit een beetje suiker in, maar dat is wel minimaal met chocolade met 85% cacao.
Gezonde mueslirepen
Verder gebruiken we havervlokken, pecannoten en walnoten. Walnoten zijn bijzonder gezond, ze worden zelfs de gezondste noten genoemd die er zijn. Walnoten bevatten veel vitamine E, wat gezonde cellen en weefsels beschermt tegen vrije radicalen. Vitamine B6 bevordert de vorming van rode bloedcellen, ook aanwezig in walnoten. En ze bevatten ook omega 3 vetten, goed voor hart- en bloedvaten. Ook vezels vind je in walnoten, ze zijn goed voor je spijsvertering. Maar laten we de pecannoten niet verlegen maken! Pecannoten bevatten ook vitamine E en B6, en ook nog de vitamines A, B1, B2, B3 en B11. Pecannoten bevatten daarnaast een indrukwekkend rijtje mineralen waaronder mangaan, kalium, fosfor, ijzer, magnesium en calcium. Maar pecannoten bevatten ook verschillende fytonutriënten die kankerbestrijdend werken, evenals de walnoot. Ook levert de pecannoot onverzadigde vetzuren. Kortom, ook de pecannoot is erg goed voor. En deze zelf gemaakte mueslirepen dus ook!
Tezamen met de dadels, een bron van vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten, kan je deze mueslirepen bijzonder voedzaam noemen. De grote hoeveelheid cacao in de pure chocolade is ook erg fijn: ze levert je veel mineralen en een gelukkig gevoel. Deze mueslirepen kunnen we met recht een gezonde snack noemen!
Zelf mueslirepen maken | Gezonde snack
Dit heb je nodig
- 75 gr Havervlokken
- 300 gr Dadel - met pit gewogen
- 45 gr Walnoten
- 45 gr Pecannoten
- 45 gr Pure chocolade - 85%
Zo maak je het
- Maal de walnoten en de pecannoten in grove stukken met een keukenmachine (of hak met een mes)
- Maal de chocolade in de keukenmachine (of hak met een mes)
- Meng de gehakte noten en chocolade met de havervlokken in een kom
- Ontpit de dadels en meng ze in de keukenmachine tot een bal (of hak heel fijn met een mes ;-))
- Kneed de mix in de kom nu met je handen door de dadelbal totdat je een grote plakkerige bal hebt
- Bedenk een cakeblik met een vel bakpapier, leg de bal erin, druk uit totdat de mix de hele bodem bedekt
- Druk goed aan en haal de grote reep vervolgens uit het bakblik door voorzichtig aan het bakpapier te trekken
- Snijd de reep nu in smalle repen
- Leg de repen in een afgesloten trommel en laat ze uitharden
Hoelang zou ik de repen kunnen bewaren, en hoe?
In een afgesloten trommeltje in de koelkast zijn ze een goede week houdbaar.
Als je gedroogde dadels gebruikt kun ze in glazen kom overgieten met kokend water en laten wellen en daarna goed uit laten lekken in een zeef. Werkt geweldig. Nu twee keer gemaakt. trouwens ook heel lekker met koekkruiden er door heen. ik had trouwens geen chocolade gebruikt.
Eens benieuwd. Raar dat dit niet îde oven moet. Had ze erepareren min ingestoken en dan las ik dat het niet hoefde. Hopelijk mislukt het niet
Ik kan geen tijd vinden hoelang ze in de oven moeten en hoeveel °…..
Kan iemand mij helpen? !groetjes rooosje47
Hoi Roosje, de repen hoeven niet gebakken te worden :-) We gebruiken alleen een bakblik om de repen te vormen en aan te drukken.
Hoihoi. Ik was op internet een beetje aan het kijken naar zelfgemaakte repen. Nu vroeg ik me af? Hoeveel calorieën hier in zitten hier in per reep ?
Hi Sharon. Er zitten behoorlijk wat kcal in. Niet veel minder dan een snoepreep met bekende wikkel. Maar, deze zelf gemaakte mueslirepen bevatten wel een hele berg vezels, vitaminen en mineralen, goede vetten en veel minder suiker. Hierdoor ben je langer verzadigt en voorzie je je lichaam van belangrijke stofjes.
Ik heb deze repen nu een paar keer gemaakt. Met verse dadels gaat het inderdaad iets beter.
Ik geniet erg van dit tussendoortje aangezien ik mijn ‘koekje bij de koffie’ nogal miste.
Hoi linda. .. je hebt die koekjes al een paar keer gemaakt…….
Kan jij mij vertellen hoe lang ze de oven in moeten en op hoeveel °
Bij voorbaat dank
Groetjes Rooosje47
Ik vind m heerlijk en makkelijk te maken.. Maar wat kan ik nog meer vervangen voor de chocolade?
Ik heb dit recept gemaakt met zowel gedroogde als verse dadels. Ik kan beamen dat de repen veel steviger worden bij gebruik van verse dadels.
Ik doe er zelf geen chocolade doorheen, maar bijvoorbeeld een handje vijgen, ook lekker.
Na twee weken waren de repen nog steeds goed (in koelkast bewaren), de smaak wordt alleen wat minder.
Verder een superhandig recept.
Hoi Jeroen,
Bedankt voor je reactie. Dan rest natuurlijk wel de vraag: heb je verse of gedroogde vijgen gebruikt ;-)
Evenals Lisette wil ik weten of je verse of gedroogde dadels moet nemen. Ik heb nu een portie gemaakt met gedroogde dadels en fijn gehakt met een staafmixer. Maar ik vraag me af of verse dadels niet beter verwerkbaar zijn.
Hoi Lisette en John, wij gebruiken het liefst verse dadels, die zijn kleveriger waardoor je reep beter aan elkaar blijft plakken.
Ik vroeg mij af of je verse dadels moet gebruiken of dat je ook gedroogde dadels kan nemen?
Lijkt mij echt heerlijk….ze liggen nu in de koelkast om een beetje uit te harden. Straks ga ik er één bij een kopje thee proeven. Had zelf te weinig dadels in huis en heb er 3 eetlepels rijststroop (Horizon) doorheen gedaan om de reep te kunnen binden.
Ziet er lekker en makkelijk uit. Hoe lang zal je de repen ongeveer kunnen bewaren. In de koelkast lijkt mij het beste?