Vietnamese spring rolls zijn leuk om te maken en mega lekker! Het is een populair gerecht uit de Vietnamese keuken, “gỏi cuốn(zomerbroodje of saladebroodje) noemen ze het. Wat een feest om zo’n handzaam pakketje vol lekkers in onze keuken te maken. Het ziet er misschien ingewikkeld uit; het is allesbehalve ingewikkeld om te maken.

We gebruiken volkoren rijstvellen en vullen ze met heerlijke en gezonde ingrediënten: wortel, rode kool, avocado, paprika, koriander en volkoren vermicelli. De rijstvellen maak je vochtig in warm water, dan worden ze zacht en kun je ze vullen, oprollen en dichtvouwen. Het zelfgemaakte pindasausje maakt deze voedzame rolletjes echt megalekker! Spring rolls zijn een prima lichte lunch, een voedzame snack en een feestelijk voorgerecht.

spring rolls maken

De oorsprong van Vietnamese spring rolls

Vietnamese spring rolls hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de traditionele Vietnamese keuken. Ze worden daar vaak gemaakt met verse groenten, kruiden en garnalen of kip, gewikkeld in dunne rijstvellen. Deze rolls worden geserveerd met een dipsaus zoals pindasaus of een lichte vissaus. Het gerecht is geliefd vanwege zijn lichte, frisse smaken en de veelzijdigheid van de ingrediënten. Je kunt er eindeloos mee variëren. Dit is ons eerste spring rolls recept op voedzaam & snel maar ik kan je verzekeren dat er meer zullen volgen!

volkoren rijstvellen spring rolls

Traditioneel worden witte rijstvellen gebruikt. Wij gebruiken volkoren rijstvellen en volkoren vermicelli. Die bevatten meer vezels. Laten we ook nog even kijken naar de lekkere dingen die erin gaan. De wortels zijn rijk aan bètacaroteen en antioxidanten, de paprika bevat veel vitamine C, avocado is een fantastische bron van gezonde vetten en rode kool bevat veel vitamine K en C.

Zo maak je spring rolls

Het maken van spring rolls is simpel en leuk. Krijg je visite, dan kun je het rollen ook doen als je gasten er zijn. Dan kunnen ze gezellig meekijken in de keuken en inspireer jij ze weer met voedzame en lekkere gerechten. Zorg ervoor dat alle ingrediënten vast gesneden zijn, dat je sausje klaar is en dat je een schaal met water klaar hebt staan. Dan hoef je de spring rolls alleen nog maar te vullen en op te rollen.

Leg een rijstvel in een kom met lauwwarm water en laat het 20 seconden weken, totdat het flexibel is. Leg het geweekte vel voorzichtig op een snijplank. Plaats de gesneden ingrediënten in het midden van het vel, vouw de onderkant strak over de vulling, vouw dan de zijkanten naar binnen en rol het geheel strak op. Het water maakt de rijstvellen zacht, flexibel en plakkerig, waardoor ze vanzelf goed dicht blijven plakken.

De combinatie van de knapperige groenten, romige avocado en je homemade pindasaus zorgt voor een smaakexplosie in je mond. Bovendien zijn ze gezond, dus je kunt er zonder schuldgevoel van genieten.

Wil je spring rolls als voorgerecht maken, dan heb ik nog wel een tip voor het hoofdgerecht. Wat dacht je van udon noodles met romige knoflookspinazie, Tom Yum soep of Laksa, een Maleisische curry soep. Dat wordt een feestje!

spring rolls met pindasaus

Spring rolls met pindasaus

10 min
15 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 10 volkoren rijstvellen
  • 50 g volkoren vermicelli
  • 1 grote wortel
  • 1 zoete puntpaprika
  • 10 takjes koriander
  • 2 avocado's
  • 50 g rode kool
pindasaus
  • 1 tl sambal asli
  • 3 el pindakaas - 100%
  • 1 el ketjap manis
  • 4-5 el water
  • 1 el zoete chilisaus

Zo maak je het

  • Meng voor de pindasaus, de pindakaas, chilisaus, sambal en sojasaus in een kom. Voeg langzaam het warme water toe om de saus naar wens te verdunnen en glad te maken.
  • Snijd alle groenten in reepjes, snijd het vruchtvlees van de avocado in reepjes.
  • Bereid de volkoren vermicelli volgens de bereidingswijze op de verpakking, spoel af onder koud water en laat uitlekken.
  • Vul een grote kom met warm water om de rijstvellen één voor één in te weken. Week elk rijstvel ongeveer 20 seconden totdat het flexibel is.
  • Leg het geweekte vel voorzichtig op een snijplank. Plaats een beetje van elk van de ingrediënten in het midden van het rijstvel: wortel, muntpaprika, koriander, avocado, rode kool en vermicelli.
  • Vouw de onderkant van het rijstvel strak over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol het geheel strak op. Herhaal dit met de rest van de ingrediënten en rijstvellen.
  • Serveer de spring rolls met de pindasaus.
Print dit recept
Recept: Borrelhapje, gezonde snack, Voorgerecht
Keuken: vietnamees
Porties: 10 spring rolls
Door: Jennifer