Snijd het overtollige loof van de preien, snijd de preien in de lengte doormidden en snijd ze vervolgens in halve ringen. Was de prei grondig en laat uitlekken.
Smelt de boter in een ruime soeppan en bak de prei op matig vuur totdat hij mooi zacht en gaar is.
Verwijder intussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd het vruchtvlees fijn. Snipper ook de knoflook, voeg beide toe aan de prei en bak kort mee.
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes.
Voeg de bouillon en de zoete aardappel toe en breng de soep aan de kook.
Laat de soep ongeveer 15 min zachtjes koken, totdat de zoete aardappel zacht is, haal de pan van het vuur.
Voeg de kerrie, kurkuma, komijn en de azijn toe en mix met een staafmixer tot een gladde soep, voeg eventueel zout naar smaak toe.
Serveer de soep met een scheutje extra vergine olijfolie en volkoren croutons.